Bemutatkozás - IROM

Az IROM mozaikszó 2012 februárjában, Az irodalomtanítás innovációja című konferencián hangzott el először nyilvánosan Szombathelyen. A rövidítés feloldása: az Irodalomtanítás Innovációjának Országos Műhelye.

Az alapítási tervből mára realitás lett, az IROM immár él és működik, mégpedig egy hosszú távra tervezett, az Irodalomtanítás Kelettől Nyugatig elnevezésű projekt keretében. A vállalkozás két bázisa Szombathely és Debrecen: a Nyugat-magyarországi Egyetem Esztétikai, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete, Bolyai János Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma, illetve a Debreceni Egyetem Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete több debreceni gimnázium támogatásával. Az egész országon átívelő egyesülés célja, hogy egybefogja az irodalomtanítással kapcsolatos innovatív kezdeményezéseket, hogy valódi modernizációs műhely legyen. Potenciális szövetségesének tekint tehát minden olyan felső- vagy középfokú oktatási, valamint civil módszertani műhelyet és szakmai munkaközösséget országhatárokon túl is, amelyeket foglalkoztat a tantárgy jövőjének formálása, gondozása.

Az évenkénti rendszerességű IROM-konferenciák nem csupán földrajzilag kívánják az irodalom tanításának ügyében érdekelteket egyesíteni, hanem a szakma rétegzettségét tekintve is: tanárjelölteket éppúgy megszólítanak és szereplésre invitálnak, mint gyakorló tanítókat; egyetemi oktatókat éppúgy, mint oktatáskutatókat.

Az eddigi fejlemények sikeresen bizonyították, hogy az IROM esetében jelképesen és konkrétan is országos erejű, szakmai rétegzettségét tekintve is teljességre törekvő öszszefogásról van szó. A szervezők remélik, hogy az IROM egyre bővülő tábort tudhat majd maga mögött, s hatékonyan szólhat bele az irodalom tanításának hazai alakulástörténetébe.

Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 08. 11:08