Címlap

Modern magyar irodalom 4. – Balajthy Ágnes

Kód BTMI604OMA
Tantárgycím Modern magyar irodalom 4.
Kurzuscím  
Oktató Balajthy Ágnes
Órarendi adatok Csütörtök, 14.00-16.00, 343.
Képzés OMA
Kreditpont 2
Kurzustípus szeminárium
Kapcsolódó anyagok  

 

A kurzus célkitűzései/követelmények:

A kurzus középpontjában a huszadik század második felének magyar irodalma áll. Célkitűzései közé tartozik, hogy a hallgatók tisztában legyenek ezen időszak legfontosabb elbeszélőprózai tendenciáival, költészeti irányzataival, betekintést nyerjenek egy-egy életműbe és aktív értelmezői viszonyba kerüljenek a szövegekkel. Az órai munka során így elsősorban a kiválasztott művek szoros olvasására fókuszálunk.

A kurzus teljesítésének követelményei: konstruktív részvétel az órákon (legfeljebb három hiányzás megengedett), a kiadott szövegek hétről-hétre való elolvasása és a zárthelyi dolgozat megírása.

 

Tematika:

1. Bevezetés

2. Nemes Nagy Ágnes költészete (A női táj, A szomj, Fák, Között)

3. Az elbeszélés nehézségei – Ottlik Géza: Iskola a határon

4. Pilinszky János lírája

5. Sporttematika és bibliai utalásrendszer Mészöly Miklós Az atléta halála című regényében

6. A hosszúvers poétikai lehetőségei – Juhász Ferenc: Babonák napja, csütörtök, amikor a legnehezebb; Kormos István: Nakonxipánban hull a hó; Szilágyi Domokos: Ez a nyár, Kányádi Sándor: Bartók Amerikában

7. A gyász nyelve – Esterházy Péter: A szív segédigéi

8. Petri György költészete (A szerelmi költészet nehézségeiről, Ismeretlen kelet-európai költő verse 1955-ből, Horgodra tűztél, Uram, Hozzád, ki olvasod, Hogy elérjek a napsütötte sávig, N. L. emlékére, Erotikus)

9. Epikai világteremtés Krasznahorkai László Sátántangó című regényében

10. A szerelmi líra (de)konstrukciója – Oravecz  Imre: 1972. szeptember

11. Tandori Dezső költészete

12. A családregény dekonstrukciója – Nádas Péter: Egy családregény vége

 

Kötelező olvasmányok:

A tematikában szereplő művek.

 

Ajánlott olvasmányok:

Frissítés dátuma: 2021.01.29.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.